Lyssnarfråga: Om Gud krävde att Abraham offrade Isak – är Gud ond då?

Vi gläds åt att få publicera vår första lyssnarfråga. Den lyder “Om gud kräver att Abraham offrade sin son – är Gud ond då”? En riktigt svår fråga som det finns många tolkningar och svar på. Har du egna frågor, svar eller annan feedback så får du gärna maila oss på dan@tilltronsforsvar.se eller anna@tilltronsforsvar.se

Nedanför kan ni läsa bibeltexten som frågan kommer ur:

5 Mosebok 22:1-18
Gud sätter Abraham på prov
22:1 En tid därefter satte Gud Abraham på prov. Gud kallade på honom: ”Abraham!” – ”Här är jag”, svarade han. 2 Gud sade: ”Ta din ende son, honom som du älskar, Isak, och gå till landet Moria och offra honom där som brännoffer på ett berg som jag skall visa dig.”
3 Tidigt nästa morgon sadlade Abraham sin åsna. Han tog med sig två tjänare och sin son Isak, högg veden till brännoffret och gav sig i väg mot den plats som Gud hade talat om. 4 Den tredje dagen fick Abraham se platsen på avstånd. 5 Då sade han till tjänarna: ”Stanna här med åsnan, medan jag och pojken går dit bort för att tillbe. Sedan kommer vi tillbaka till er.” 6 Abraham tog veden till brännoffret och lät sin son Isak bära den. Själv tog han elden och kniven, och så gick de båda tillsammans. 7 ”Far”, sade Isak. ”Ja, min son”, svarade Abraham. Isak sade: ”Här är eld och ved, men var är fåret som skall offras?” – 8 ”Min son”, sade Abraham, ”Gud utser åt sig det får som skall offras.” Så gick de båda tillsammans.
9 När de kom fram till platsen som Gud hade talat om byggde Abraham ett altare. Han lade upp veden och band sedan sin son Isak och lade honom på altaret, ovanpå veden. 10 Och Abraham sträckte ut handen och tog kniven för att slakta sin son. 11 Då ropade Herrens ängel till honom från himlen: ”Abraham! Abraham!” – ”Ja”, svarade Abraham, ”här är jag.” 12 Ängeln sade: ”Lyft inte din hand mot pojken, och gör honom inget ont. Nu vet jag att du fruktar Gud, nu när du inte har vägrat mig din ende son.” 13 När Abraham såg upp fick han se en bagge, som hade fastnat med hornen i ett snår. Då gick han bort och tog baggen och offrade den som brännoffer i stället för sin son.14 Abraham gav denna plats namnet ”Herren utser”. I dag säger man ”på berget där Herren blir sedd”.
15 Ännu en gång ropade Herrens ängel från himlen och sade till Abraham: 16 ”Jag svär vid mig själv, säger Herren, att eftersom du gjorde detta och inte vägrade mig din ende son, 17 skall jag välsigna dig och göra dina ättlingar talrika som stjärnorna på himlen och som sanden på havets strand, och dina ättlingar skall inta fiendens städer. 18 Och alla folk på jorden skall önska sig den välsignelse som dina ättlingar har fått. Detta skall ske därför att du lydde mig.”

Vi vill också berätta att vissa av våra lyssnare har haft problem med att lyssna i spelaren på hemsidan. Vi rekommenderar i första hand lyssning via spotify, iTunes och andra poddkanaler. Du kan se fler alternativ till lyssning på sidan “prenumerera på vår podcast“. Ett annat tips är också att ladda ner avsnittet med den ikon som det står “download” på i den inbyggda spelaren på sidan.