Avsnitt 4: Krigen i Gamla testamentet – hur kan Gud stå bakom dem?

Väl värd att läsa.

Avsnitt fyra av Till trons försvar är här. Och den här gången ger vi oss i kast med en mycket svår fråga. Så svår att den fick ett helt eget avsnitt. Vi undrar hur Gud kan stå bakom krigen och dödandet i gamla testamentet. Många människor, både troende och icketroende, har svårt att svälja det faktum att Gud dödar människor för deras synd, och att han dessutom ber andra människor göra det. Varför gjorde Gud så?

Ateisternas “påve”, Richard Dawkins utryckte det så här:
“The God of the Old Testament is arguably the most unpleasant character in all fiction: jealous and proud of it; a petty, unjust, unforgiving control-freak; a vindictive, bloodthirsty ethnic cleanser; a misogynistic, homophobic, racist, infanticidal, genocidal, filicidal, pestilential, megalomaniacal, sadomasochistic, capriciously malevolent bully.”

Det här kan vara svårt att värja sig mot som troende men Anna tar, med stöd i bibeln, ett grundligt grepp om detta och svaret kanske kommer förvåna dig?

Vi vill också tipsa om en av böckerna vi har läst inför detta avsnitt. Den heter Krigen i gamla testamentet, av Olof Edsinger. Du kan läsa mer om boken genom att klicka här, men du kan också höra Olof Edsinger berätta om det här i en föreläsning genom att starta spelaren nedanför.

Välkommen med dina frågor kring apologetik. Maila till anna@tilltronsforsvar.se eller dan@tilltronsforsvar.se